Iunie: îngrijirea plantelor, îngrijirea florilor
În această lună, dintre activitățile necesare pentru întreținerea grădinii este foarte importantă udarea din abundență a plantelor de pe terasă și balcon, mai ales dacă sunt expuse la soare și nu dispuneți de o instalație de udare automată.
Udarea
Udați des și regulat astfel încât pământul de la suprafață vaselor să nu se usuce între două udări.
Îngrijirea plantelor și a florilor presupune ca periodic, se fie înlăturate inflorescențele veștejite pentru a stimula o înflorire ulterioară. Se vor curăța trandafirii de florile trecute și se vor înlătura lăstarii trandafirilor de sub altoi pentru ca aceștia să nu se dezvolte mai mult ca altoiul.
Eliminarea prafului de pe frunze și afânarea amestecului de pământ sunt lucrări obligatorii și se fac cel puțin o dată pe lună pentru o grădină frumoasă sănătoasă și îngrijită. Se plivesc buruienile de câte ori este necesar pentru a împiedica producerea semințelor și înmulțirea lor. Se dirijează lăstarii plantelor cățărătoare pe suporții de susținere și se prind de aceștia, efectuând în același timp și tăieri de menținere a plantelor în spațiul de nutriție.
Combaterea dăunătorilor
Se controlează eventualele boli și dăunători provocate de ciuperci sau paraziți și se fac tratamente fitosanitare pentru prevenirea și combaterea acestora. Perioada este propice pentru boli precum făinarea și atacuri de dăunători precum păduchi și afide. Se efectuează stropiri cu fungicide și insecticide.
Fertilizarea solului
Fertilizarea se poate efectua în această lună și foliar iar pentru florile din jardiniere se poate administra fertilizant lichid pentru o mai bună stimulare a înfloririi.
Suprafața vaselor se poate acoperi cu granule decorative, care pe lângă rolul decorativ, împiedică apariția buruienilor și mențin o bună umiditate la nivelul pământului.