Iulie: Fertilizarea gazonului în perioada de vară
Întotdeauna ne dorim să avem o peluză bine întreținută indiferent de sezon, iar pentru aceasta avem nevoie de ajutorul fertilizanților. Calitatea peluzei depinde de modul în care aceștia sunt aplicați, de cantitatea folosită și de perioada în care ei sunt utilizați. Fertilizanții se pot găsi sub formă lichidă sau solidă și în combinații cu alte substanțe (ierbicide, fungicide).
Fertilizarea în sezonul cald aduce probleme din cauza temperaturilor ridicate dar și din cauza umidității care nu poate fi controlată atunci când nu există un sistem de udare automat.
Datorită temperaturilor crescute în grădinile unde nu există sistem automat de udare se recomandă ca înaintea unei fertilizări să se efectueze o aerare a gazonului. Operația de aerare, chiar dacă este indicat să se efectueze doar de două ori pe an, poate fi efectuată înaintea aplicării fertilizantului.
Aerarea se efectuează cu ajutorul unei mașini de aerat care ajută la eliminarea uscăturilor din gazon și totodată face și o ușoară scarificare a solului. Ajută la procesul de absorbție în cazul aplicării unui fertilizant solid prin încorporarea acestuia în solul scarificat, iar în cazul unui fertilizant lichid va permite acestuia filtrarea mai ușoară în sol.
În primul an de la înființarea gazonului cantitatea de fertilizant va fi mai mare și cu o concentrație de azot mai ridicată. Pe măsură ce gazonul se maturează fertilizantul folosit va avea în compoziție un procent de elemente aproximativ egal. În cazul folosirii fertilizantului cu o concentrație ridicată de azot este nevoie de suplimentarea cantității de apă la udare timp de câteva zile pentru a ajută la diluția acestuia.
Nevoia de fertilizare a gazonului se determină prin metoda examinării vizuale, testarea solului și proba de apă (atunci când apa de udare provine de la un puț), în funcție de rezultatele obținute în urma analizelor se vor completa elementele necesare.
Bibliografie: Conf. Univ. Dr. Florin Toma – Îngrijirea și pregătirea pentru iarnă a speciilor floricole din parcuri și grădini