Sfaturi pentru înzăpeziți
Cred că va aduceți aminte de reportajele televizate, de telefonul inzăpezitului și șezătorile din studiourile TV în care moderatoarele isterice dădeau sfaturi șoferilor. În acele momente cu adevărat tragice pentru unii, Dan Diaconescu sună în direct la 112. Printre sfaturile primite de șoferii înzăpeziți (pe care cei în cauza nu aveau cum să le audă, dar asta e doar un amănunt neinteresant) se aflau unele care mi-au sunat rău la acel moment, dar nu le-am dat mare importantă. Un sfat spunea “Porniți motorul mașinii 10 minute într-o oră, pentru a vă încălzi și a face economie de combustibil”.
Sursă: știrileprotv.ro
Se vede că sfatul a fost de cei de la MAI. Nici un participant la acele șezători TV nu și-a pus întrebarea firească “Cum se poate încălzi o mașină care stă în viscol la -12 grade, dacă motorul merge doar 10 minute într-o oră ?”. Dacă aveți mașină puteți testa chiar astăzi. Nu se poate încălzi! În 10 minute nu se ridică temperatura motorului peste 50 de grade. Nu mai vorbim de căldură în mașină. Iar în celelalte 50 de minute în care stă, se va răci la temperatura exterioară.
Pentru a da un sfat corect, cel care îl emite trebuie să aibă câteva cunoștințe minime despre mașini, motoare, etc. Un motor de 1600 cm3 pe benzină consumă în medie 0,6 – 0,7 litri pe oră (atunci când este la temperatura de lucru, adică la 90 de grade). Asta înseamnă că dacă stați cu motorul pornit permanent, aveți nevoie de 17 litri de benzină în 24 de ore. La motoarele pe motorină e cam la fel. Deci pentru a sta cu motorul pornit 48 de ore (2 zile), ai nevoie de 34 de litri. Dacă nu te salvează în 2 zile … deja înseamnă că ai avut un ghinion extraordinar.
Deci câteva sfaturi corecte în astfel de situații sunt:
- Când plecați la drum pe vreme extrem de rece, asigurați-vă că rezervorul mașinii este plin. Periodic opriți la stațiile de benzină și refaceți plinul.
- Dacă rămâneți înzăpeziți, stați în permanență cu motorul pornit, asigurându-vă că țeava de eșapament este degajată și admisia de aer a instalației de climatizare permite preluarea de aer din exterior.